Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Rikkaissa maissa eletään 20 vuotta pitempään (03.06.2011)

Rikkaissa maissa eletään 20 vuotta pitempään (03.06.2011)

Ihmiset elävät nykyään pitempään kuin koskaan aiemmin, mutta maiden väliset erot ovat edelleen huimia. WHO:n tuoreen raportin perusteella maapallon koko väestön elinajanodote on keskimäärin noin 68 vuotta eli noin neljä vuotta enemmän kuin vuonna 1990. Kuitenkin neljässäkymmenessä köyhimmässä maassa eliniänodote on vain 57 vuotta ja viidessäkymmenessä rikkaimmassa maassa keskimäärin 80 vuotta. Luvut perustuvat vuoden 2009 tietoihin.Eliniänodote tarkoittaa vuosien määrää, jonka tänään syntyvät ihmiset keskimäärin eläisivät, jos kuolleisuus säilyisi nykyisellään. Nyt syntyvät kuitenkin elävät todennäköisesti pitempään kuin eliniänodote antaa ymmärtää, koska väestön terveydentila on jatkuvasti parantunut. Pisimpään eletään Japanissa ja San Marinossa, joissa elinajanodote on tällä hetkellä 83 vuotta. Lyhin eliniänodote on Malawissa, vain 47 vuotta.Suomalaiset miehet elävät nykyään keskimäärin 76-vuotiaiksi ja naiset 82-vuotiaiksi.Maiden erot johtuvat monista taloudellisista ja poliittisista seikoista, joiden takia köyhien maiden terveydenhuolto ei ole riittävällä tasolla väestön hoitamiseen. Siksi köyhät maat eivät ole onnistuneet vähentämään tartuntatautien aiheuttamia lasten ja äitien kuolemia. Samaan aikaan monet krooniset sairaudet kuten diabetes, sydänsairaudet ja syövät ovat yleistyneet köyhissä maissa.Raportista uutisoi British Medical Journal. WHO:n raportti on luettavissa osoitteessa http://www.who.int/whosis/whostat/2011/en/index.html.Uutispalvelu Duodecim(BMJ 2011;342:d3061)http://www.bmj.com/content/342/bmj.d3061

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje