Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ilmansaasteet laukaisevat sydänkohtauksia parin päivän viiveellä (01.06.2011)

Ilmansaasteet laukaisevat sydänkohtauksia parin päivän viiveellä (01.06.2011)

Pienhiukkaset ja muut ilmansaasteet on toistuvasti yhdistetty sydän- ja hengitysoireisiin. Tuorein osoitus tästä tulee Italiasta, missä sydänkohtauksista johtuvien sairaalakäyntien havaittiin yleistyvän ilmansaasteiden lisääntyessä.Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja niiden perusteella sydänkohtaukset lisääntyivät noin prosentin kaksi päivää sen jälkeen, kun ilman hiukkaspitoisuudet olivat nousseet yli kymmenellä mikrogrammalla kuutiossa ilmaa. Samansuuruinen nousu typpidioksidipitoisuuksissa lisäsi infarkteja noin kaksi prosenttia. Häkään liitetty lisäys jäi alle prosenttiin.Hengitysilman pienhiukkaset ja suuremmat hengitettävät PM10-hiukkaset ovat merkittävin sydänkohtauksien laukaisija, sillä vaikka niihin liittyvä riski on yksilötasolla vähäinen, niille altistuu lähes koko väestö. Suomen kaupungeissa merkittävimmät hiukkaslähteet ovat katupöly ja liikenne.Italialaiset keräsivät aineistonsa Toscanassa vuosina 2002–2005. Tuona aikana runsaat 11 000 toscanalaista joutui sairaalaan sydänkohtauksen takia.Uutispalvelu Duodecim(American Journal of Epidemiology 2011;doi:10.1093/aje/kwr046)http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2011/05/19/aje.kwr046.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje