Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uudet epilepsialääkkeet eivät vaaraksi sikiölle (31.05.2011)

Uudet epilepsialääkkeet eivät vaaraksi sikiölle (31.05.2011)

Epilepsialääkkeet voivat aiheuttaa epämuodostumia raskauden aikana, mutta ilmeisesti riski rajoittuu lähinnä vanhempiin lääkkeisiin. Tuoreen tanskalaistutkimuksen mukaan uudemmat lääkkeet vaikuttavat sikiölle turvallisilta.Tutkimuksessaan tanskalaiset selvittivät kaikkiaan 840 000 vuosina 1996–2008 syntyneen tanskalaisvauvan rekisteritiedot. Noin 1 500 lasta oli altistunut kohdussa lamotrigiinille, okskarbatsepiinille, topiramaatille, gabapentiinille tai levetirasetaamille. Tutkijat eivät löytäneet näyttöä siitä, että kyseisille uusille epilepsialääkkeille raskauden alkupuolella altistuneilla olisi ollut epämuodostumia sen enempää kuin muilla lapsilla. Jonkinlainen yhteys tosin löytyi, mutta tarkemmassa analyysissa se liittyi äidin epilepsiaan sekä vanhempiin epilepsialääkkeisiin, joita osa äideistä myös käytti tai oli käyttänyt ennen raskautta.Tanskalaisten tutkimus on suuri ja tulokset uskottavia, mutta on silti pieni mahdollisuus, että uusiinkin epilepsialääkkeisiin liittyy vähäinen epämuodostumien riski. Siksi raskaudenaikainen epilepsialääkitys tulee aina pohtia tarkkaan lääkärin kanssa. Lääkitysten muuttaminen ja lopettaminen ei ole ongelmatonta, sillä epilepsiakohtaukset voivat haitata raskauden kulkua siinä missä lääkityskin. Epilepsiaa sairastaa noin 27 000 suomalaisnaista. Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA 2011;305:1996–2002)http://jama.ama-assn.org/content/305/19/1996.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje