Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Valvominen vähentää energiankulutusta saattaa edistää lihomista (30.05.2011)

Valvominen vähentää energiankulutusta saattaa edistää lihomista (30.05.2011)

Jatkuva univaje edistää liikakilojen kertymistä, mutta ilmiön syytä ei tunneta. Tuoreen tutkimuksen mukaan selitys voisi löytyä kehon energiankulutuksesta, joka vähenee valvotun yön jälkeen. Tällöin lisäkiloja voi vähitellen varastoitua, vaikka ihminen ei söisi tavallista enempää.Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja siihen osallistui neljätoista normaalipainoista miestä. Osana tutkimusta miehiltä otettiin verikokeita ja heidän energiankulutuksensa arvioitiin kahtena päivänä, jolloin miehet olivat nukkuneet normaalisti tai valvoneet koko yön. Tutkijat havaitsivat, että valvotun yön jälkeen miehet kuluttivat levossa noin 5 prosenttia ja ruokailun jälkeen noin 20 prosenttia vähemmän energiaa kuin kahdeksan tunnin yöunien jälkeen. Valvominen suurensi myös muun muassa ruokahalua lisäävän greliinihormonin pitoisuutta aamulla sekä veren glukoosipitoisuutta aterian jälkeen. Valvominen ei kuitenkaan saanut miehiä syömään tavallista enempää.Havainnot ovat alustavia ja perustuvat pieneen aineistoon. Jos ne kuitenkin varmistuvat suuremmissa tutkimuksissa, voi pitkään jatkuva unenpuute vaikuttaa elimistön energiankulutukseen ja sitä kautta kerryttää liikakiloja.Uutispalvelu Duodecim(American Journal of Clinical Nutrition 2011;93:1229–1236)http://www.ajcn.org/content/93/6/1229.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje