Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kahvin suurkuluttajilla ehkä vähemmän eturauhassyöpää (27.05.2011)

Kahvin suurkuluttajilla ehkä vähemmän eturauhassyöpää (27.05.2011)

Yli kuusi kupillista kahvia päivittäin nauttivat saattavat välttyä eturauhassyövältä muita todennäköisemmin. Etenkin kohtalokkaat eturauhaskasvaimet ovat heillä harvinaisempia, Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa.Tutkimukseen osallistui 48 000 yhdysvaltalaislääkäriä, jotka arvioivat kahvinjuontiaan neljän vuoden välein vuodesta 1986 alkaen. Vuosina 1986–2006 heillä todettiin yhteensä 5 000 eturauhassyöpää, joista runsaat 600 johti kuolemaan.Kahvia vieroksuviin verrattuna eturauhassyövät olivat noin viidenneksen harvinaisempia miehillä, jotka joivat vähintään kuusi kupillista kahvia joka päivä. Yhteys oli vielä vahvempi, kun analyysi rajattiin kohtalokkaisiin syöpiin. Niiden todennäköisyys oli suurkuluttajilla yli puolet pienempi kuin miesten, jotka eivät juoneet kahvia.Lukujen perusteella tutkijat laskivat, että vuoden aikana sadastatuhannesta kahvin suurkuluttajasta 425 sairastuu eturauhassyöpään, kun kahvia vieroksuvista sairastuu 519. Kohtalokkaita eturauhassyöpiä todetaan vastaavasti 34 ja 79. Tutkimuksessa yhteys todettiin riippumatta siitä joivatko miehet tavallista vai kofeiinitonta kahvia, joten todennäköisesti vaikuttava aine ei ole kofeiini. On myös mahdollista, että yhteys selittyy jollain tutkimuksessa huomaamatta jääneellä elämäntavalla tai muulla ominaisuudella, joka yhdistää kahvin suurkuluttajia. Tulokset kaipaavatkin lisätutkimusten varmistuksen.Uutispalvelu Duodecim(Journal of the National Cancer Institute 2011;doi:10.1093/jnci/djr151)http://jnci.oxfordjournals.org/content/early/2011/05/17/jnci.djr151.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje