Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Masennuslääkitykset saattavat ennustaa aivohalvausriskiä (24.05.2011)

Masennuslääkitykset saattavat ennustaa aivohalvausriskiä (24.05.2011)

Aivohalvaukset saattavat olla tavallista yleisempiä masennuslääkkeitä käyttävillä, tuore taiwanilaistutkimus vihjaa. On kuitenkin epäselvää mistä yhteys johtuu.Tutkimustaan varten taiwanilaiset keräsivät 24 000 aivohalvauspotilaan rekisteritietoja vuosilta 1998–2007 ja selvittivät liittyivätkö sairastumiset masennuslääkitysten aloittamiseen.Vertailun perusteella potilaiden riski sairastua aivohalvaukseen oli noin puolitoistakertainen kahden viikon sisällä masennuslääkityksen aloittamisesta. Riski oli myös suurempi, jos annokset olivat suuria tai potilas käytti tehokkaita serotoniinilääkkeitä. Riski näytti pienenevän masennuslääkityksen jatkuessa pitkään, mikä tutkijoiden mukaan viittaa siihen, että lääkityksiin liittyvä riski olisi ohimenevä.Tulosten tulkinta on hankalaa, sillä masennus itsessään altistaa aivohalvauksille. Myös migreeniä ja ahdistuneisuushäiriöitä hoidetaan masennuslääkkeillä ja myös ne lisäävät aivohalvausten vaaraa. Onkin mahdollista, että nyt havaittu yhteys johtuu ainakin osin sairauksista, joita masennuslääkkeillä hoidetaan.Tutkimus julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(American Journal of Psychiatry 2011;168:511–521)http://ajp.psychiatryonline.org/cgi/content/abstract/168/5/511

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje