Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiinin vähyys liittyy huonoon kävelykykyyn (19.05.2011)

D-vitamiinin vähyys liittyy huonoon kävelykykyyn (19.05.2011)

D-vitamiinia liian vähän saavat seitsemänkymppiset saattavat kaatua muita herkemmin ja siten myös altistua luunmurtumille. Tähän viittaa tuore tutkimus, jossa D-vitamiinipitoisuudet mitattiin 411 terveeltä seitsemänkymppiseltä mieheltä ja naiselta.Kun pitoisuuksia verrattiin kävelytestien tuloksiin, heikoimmin menestyivät ne, joiden veressä oli vähiten D-vitamiinia. D-vitamiinin puutoksesta kärsivien askelet olivat hyvin eripituisia, mikä kuvaa epävarmaa kävelyä ja mahdollisesti ennakoi kaatumisia.D-vitamiinin vähyys on aiemminkin yhdistetty kaatumisriskiin, mutta välttämättä yhteys ei johdu juuri D-vitamiinista. D-vitamiinin puutos on yleistä esimerkiksi iäkkäillä, jotka eivät juuri ulkoile, joten vitamiinin vähyys voi olla yhtä hyvin seuraus huonosta liikuntakyvystä kuin sen aiheuttaja. Aihetta pitääkin selvittää lisää ennen kuin yhteyden suunta selviää.Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Neurology 2011;76:1617–1622)http://www.neurology.org/content/76/19/1617.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje