Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Laihtuvat jalat ja kasvava vyötärö pahaksi valtimoille (17.05.2011)

Laihtuvat jalat ja kasvava vyötärö pahaksi valtimoille (17.05.2011)

Tuijottamalla painonnousua tai pelkkää vyötärönympärystä ei välttämättä selviä miten paljon lihavuus jäykistää valtimoita ja siten lisää sydänriskejä. Tuoreiden tulosten perusteella nimittäin myös muutokset jalkojen rasvakudoksissa vaikuttavat valtimoiden terveyteen.Tulokset perustuvat vajaan kolmensadan miehen ja naisen aineistoon. Osana tutkimusta heidän kehonsa rasvajakauma selvittiin koko kehon röntgenkuvauksella ja valtimoiden kunto ultraäänen avulla osallistujien ollessa 36-vuotiaita sekä kuusi vuotta myöhemminKun tutkijat vertasivat eri mittauskertojen tuloksia, he havaitsivat valtimoiden jäykistyneen osallistujilla, joiden vyötärölle kertyi runsaasti rasvaa kuuden vuoden aikana, mutta myös osallistujilla, joiden alaraajojen rasvakudokset pienenivät. Eniten valtimot jäykistyivät niillä, joille samanaikaisesti rasvaa kertyi lisää vyötärölle ja väheni alaraajoista. Tällaisia oli noin kolmannes osallistujista. Muutokset rasvan jakautumisessa nostivat osallistujien painoa vain hieman.Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessäUutispalvelu Duodecim(American Journal of Clinical Nutrition 2011;DOI:10.3945/ajcn.111.013532)http://www.ajcn.org/content/early/2011/05/11/ajcn.111.013532.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje