Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Verkkokalvosairaus lisää diabeetikoiden kuolemanvaaraa (17.05.2011)

Verkkokalvosairaus lisää diabeetikoiden kuolemanvaaraa (17.05.2011)

Verkkokalvosairautta potevat diabeetikot kuolevat muita potilaita nuorempina, tuore brasilialaistutkimus osoittaa. Myös sydän- ja verisuonitautien oireet ovat heillä yleisempiä.Retinopatia eli verkkokalvosairaus on yleinen diabeteksen liitännäissairaus, johon sairastuu noin puolet nuoruustyypin ja ainakin neljännes aikuistyypin diabeetikoista. Verkkokalvosairauden vaikutus diabeetikoiden ennusteeseen on kuitenkin ollut epäselvä.Brasilialaiset yhdistivät kahdenkymmenen retinopatiatutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä 19 000 aikuistyypin ja 15 000 nuoruustyypin diabeetikon tiedoista. Tutkimukset olivat keskimäärin noin yhdentoista vuoden mittaisia.Analyysin perusteella lieväkin verkkokalvosairaus liittyi yli kaksinkertaiseen riskiin kuolla tai sairastua sydän- ja verisuonitauteihin seurannan aikana. Nuoruustyypin diabeetikoilla riski oli vielä suurempi eli nelinkertainen verrattuna tervesilmäisiin. Yhteydet eivät johtuneet sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä.Veren liian suuri sokeripitoisuus on suurin syy diabeetikon verkkokalvosairauteen. Liiallinen sokeripitoisuus vaikuttaa verisuonten valkuaisaineisiin ja saa pienet verisuonet vuotamaan verkkokalvolle. Myös tupakointi, ylipaino ja korkea verenpaine lisäävät sairastumisriskiä.Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Diabetes Care 2011;34:1238–1244)http://care.diabetesjournals.org/content/34/5/1238.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje