Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aivoverenvuodot ehkä lievempiä statiineja käyttävillä (16.05.2011)

Aivoverenvuodot ehkä lievempiä statiineja käyttävillä (16.05.2011)

Kolesterolin laskemiseen käytettävät statiinilääkkeet saattavat myös lieventää aivoverenvuotoja ja ehkäistä niistä johtuvia kuolemia. Tästä on saatu vihiä aiemminkin mm. eläinkokeissa.Yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä, ja niiden perusteella aivoverenvuotoon sairastuvan riski kuolla kolmen kuukauden sisällä on noin puolet pienempi, jos hän on statiinilääkityksellä jo ennen sairastumista. Aivoverenvuodon seuraukset ovat heillä muutenkin lievempiä. Havainnot perustuvat 240 statiineja käyttävän ja 460 lääkitsemättömän aivoverenvuotopotilaan vertailuun, jossa huomioitiin potilaiden verenpaine, sairaudet ja muita tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia seikkoja. Tutkijat tekivät lisäksi meta-analyysin, jossa yhdistivät kaikki aiemmat aihetta käsitelleet tutkimukset. Analyysin tulokset tukivat varsinaisen tutkimuksen havaintoja.Kolesterolin alentamisen lisäksi statiineilla on tulehdusta vähentäviä vaikutuksia. Mahdollisesti ne selittävät yhdysvaltalaisten tulokset, mutta varmuutta mekanismista ei ole.Aivoverenvuotoon sairastuu noin kaksituhatta suomalaista joka vuosi. Korkea verenpaine on sen yleisin riskitekijä.Uutispalvelu Duodecim(Neurology 2011;761581–1588)http://www.neurology.org/content/76/18/1581.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje