Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Nuorten väsymysoireyhtymä ei kovin yleinen (13.05.2011)

Nuorten väsymysoireyhtymä ei kovin yleinen (13.05.2011)

Krooninen väsymysoireyhtymä ei ole yleinen nuorilla, mutta sitä potevien elämää oireyhtymä vaikeuttaa monella tapaa. Esimerkiksi nuorten koulunkäynti kärsii jatkuvista poissaoloista.Pediatrics-lehdessä julkaistussa hollantilaistutkimuksessa arvioidaan, että tuhannesta 10–18-vuotiaasta noin yksitoista täyttää kroonisen väsymysoireyhtymän kriteerit. Joka vuosi uusi oireyhtymä todetaan puolestaan kahdellatoista nuorella sadastatuhannesta, tutkijat kirjoittavat.Kun sairauden vaikutuksia kyseltiin potilailta itseltään, lähes joka toinen kertoi olleensa poissa yli puolet koulutunneista edeltävän puolen vuoden aikana. Erityisesti vakava uupumus ja huono fyysinen toimintakyky olivat yleisiä.Hollantilaisten arviot ovat maltillisempia kuin aikaisemmat, mutta perustuvat yleis- ja lastenlääkäreiltä kerättyihin tietoihin. Näin ollen luvut ovat mahdollisesti tarkempia kuin aikaisemmat, lähinnä potilaskyselyihin perustuvat.Kroonisena väsymysoireyhtymänä pidetään vähintään puoli vuotta jatkunutta, normaalia elämää pahasti vaikeuttavaa väsymystilaa, johon liittyy monenlaista kipuilua, pahoinvointia, huimausta ja monia muita oireita. Sen aiheuttajaa ei tunneta eikä siihen ole vakiintunutta hoitoa. Aikuisväestössä sitä potee noin 1–2 henkilöä sadasta.Uutispalvelu Duodecim(Pediatrics 2011;127:e1169–e1175)http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/abstract/127/5/e1169

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje