Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Leikkaus vähentää etenkin alle 65-vuotiaiden eturauhassyöpäkuolemia (13.05.2011)

Leikkaus vähentää etenkin alle 65-vuotiaiden eturauhassyöpäkuolemia (13.05.2011)

Eturauhasen laaja poistoleikkaus todella vähentää eturauhassyövästä johtuvia kuolemia. Erityisesti alle 65-vuotiaiden potilaiden kuolleisuus laskee, tuore tutkimus vahvistaa.Tulosten perusteella yhden kuoleman estämiseksi pitää eturauhanen poistaa seitsemältä alle 65-vuotiaalta potilaalta. Jos laskuihin otetaan myös vanhemmat miehet, leikattavien määrä nousee viiteentoista. Suomessa keskimääräinen diagnoosi-ikä on 71 vuotta.Eturauhasen poistoleikkaus ei ole ongelmaton toimenpide, sillä osalla leikkaus johtaa impotenssiin ja virtsankarkailuun. Lisäksi valtaosa potilaista elää vähintään kymmenen vuotta diagnoosin jälkeen riippumatta siitä hoidetaanko syöpää lainkaan. Tämän vuoksi radikaalia poistoleikkausta harkitaan lähinnä alle 70-vuotiaille potilaille. Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medice -lehdessä. Siinä satunnaistettiin 700 varhaista eturauhassyöpää sairastavaa joko eturauhasen poistoleikkaukseen tai ryhmään, jossa syövän etenemistä vain seurattiin. Seuraavien viidentoista vuoden aikana eturauhassyöpään kuoli joka seitsemäs leikattu ja joka viides hoitamaton. Leikattujen kuolleisuus oli kuitenkin merkittävästi suurempaa, jos syöpä oli levinnyt kapselin ulkopuolelle.Suomessa eturauhassyöpään sairastuu noin 4 500 miestä vuodessa. Eturauhassyövän vaaraa lisäävät mm. runsas rasvan käyttö ja lihavuus.Uutispalvelu Duodecim(NEJM 2011;364:1708–1717)http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1011967?query=featured_home#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje