Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Parkinsonin tauti ehkä yleisempi diabeetikoilla (12.05.2011)

Parkinsonin tauti ehkä yleisempi diabeetikoilla (12.05.2011)

Tanskalaistutkimuksen mukaan diabetesta potevat saattavat olla muita alttiimpia sairastumaan Parkinsonin tautiin. Tanskalaisten havainto viittaa siihen, että sairauksien taustalla saattaa olla yhteisiä mekanismeja.Tutkijat vertasivat 1 900 Parkinson-diagnoosin vuosina 2001–2006 saanutta 9 600 terveeseen samanikäiseen ja havaitsivat diabetespotilaiden sairastuneen noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin muiden. Yhteys todettiin, kun diabetes määriteltiin lääkärikäyntien tai eri lääkitysten perusteella, joten todennäköisesti riski koski sekä nuoruus- että aikuistyypin diabetesta.Voimakkaimmin diabetes ennusti alle 60-vuotiailla alkaneita Parkinsonin tauteja. Naisten Parkinson-riskiä ennakoivat etenkin suun kautta käytettävät diabeteslääkkeet.Diabetes on yhdistetty Parkinson-riskiin aiemminkin, mutta yhteys on jäänyt epävarmaksi. Mahdollisesti diabetes altistaa Parkinsonin taudin kehittymiselle esimerkiksi insuliiniaineenvaihdunnan välityksellä, mutta yhtä hyvin sairauksien syntymekanismeissa voi olla yhteisiä piirteitä.Tulokset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Diabetes Care 2011;34:1102–1108)http://care.diabetesjournals.org/content/34/5/1102.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje