Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Leikkaus edelleen varmin hoito umpilisäketulehdukseen (06.05.2011)

Leikkaus edelleen varmin hoito umpilisäketulehdukseen (06.05.2011)

Akuutti umpilisäketulehdus voi parantua antibioottikuurilla, mutta perinteinen umpilisäkkeen poistoleikkaus on edelleen varmin hoito, ranskalaistutkimuksessa todetaan. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.Umpilisäketulehdusten hoitoa antibiooteilla on selvitetty, sillä niillä vähennettäisiin leikkauksia, joihin aina liittyy pieni komplikaatioiden riski. Antibioottien tehoon viittaavat tulokset eivät kuitenkaan ole olleet riittävän selviä, jotta antibiootteja voisi suosittaa käytännön hoitotyöhön.Ranskalaisten tutkimukseen osallistui 240 aikuista akuutin komplisoitumattoman umpilisäketulehduksen saanutta, joista puolet satunnaistettiin umpilisäkkeen poistoleikkaukseen ja puolet 8–15 päivän amoksisilliini-antibiootti- ja klavulaanihappokuurille. Klavulaanihappo lisää amoksisilliinin tehoa.Kun osallistujia seurattiin 30 päivän ajan, kahdeksalle prosentille antibiooteilla hoidetuista kehittyi vatsakalvotulehdus, kun leikatuista sairastui vain kaksi prosenttia. Umpilisäketulehdus myös uusiutui noin neljänneksellä antibioottiryhmässä, vaikka alkuperäinen tulehdus oli lääkkeillä laantunut. Umpilisäke piti lopulta poistaa joka kolmannelta lääkeryhmässä.Lancetissa tutkimusta kommentoiva tohtori Rodney J Mason huomauttaa, että antibioottien tehottomuuteen tässä tutkimuksessa on voinut vaikuttaa moni seikka, mm. antibioottiresistenssi, joten antibioottien hyödyntämistä umpilisäketulehdusten hoidossa ei pidä tyrmätä vain ranskalaisten tulosten perusteella. Hän myös huomauttaa, että nämäkin tulokset osoittivat, että antibioottihoidolla monet potilaat säästyvät leikkaukselta. Asiaa pitää silti tutkia lisää, jotta selviää mm. ketkä potilaat todennäköisimmin hyötyisivät antibiooteista.Suomessa tehdään vuosittain 10 000 umpilisäkkeen poistoa tulehduksen tai sen epäilyn vuoksi. Leikkaus on pääasiallinen hoito, mutta jos tulehdus on koteloitunut umpilisäkkeen ympärille, sitä voidaan hoitaa antibiooteilla ja ryhtyä leikkaukseen vasta myöhemmin.Uutispalvelu Duodecim(Lancet 2011;377:1573–1579)http://www.thelancet.com/journals/lancet/issue/current

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje