Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Statiineja käyttävillä ehkä vähemmän eturauhassyöpää (05.05.2011)

Statiineja käyttävillä ehkä vähemmän eturauhassyöpää (05.05.2011)

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan eturauhassyöpä saattaa kehittyä harvemmin miehille, jotka käyttävät statiini-kolesterolilääkkeitä. Yhteys voi johtua monestakin seikasta, mutta havainto antaa aiheen lisätutkimuksille, tutkijat kirjoittavat. Tutkijat selvittivät statiinien ja eturauhassyövän yhteyttä vertaamalla 41 000 statiineja käyttävää miestä 15 000 samanikäiseen verenpainelääkityksellä olevaan. Tiedot lääkityksistä ja eturauhassyövistä saatiin rekistereistä. Vertailussa paljastui, että eturauhassyövät olivat noin kolmanneksen harvinaisempia statiineja käyttävillä kuin verenpainelääkitystä noudattavilla. Yhteys oli vielä vahvempi, kun tarkastelu rajattiin vaarallisimpiin kasvainmuotoihin. Tällöin statiinilääkitys liittyi 60 prosenttia pienempään sairastumisriskiin. Joitain viitteitä oli myös korkean kolesterolin ja vakavien kasvainten yhteydestä, mutta yhteys oli heikko. Kolesterolin lisäksi statiinit alentavat elimistössä tulehdusta, minkä takia niiden on arvailtu ehkäisevän monia sairauksia. Vahvin näyttö kuitenkin on sydäninfarktien ja sydänkuolemien ehkäisystä potilailla, joilla on sepelvaltimotaudin oireita tai korkea riski sairastua sepelvaltimotautiin. Tutkimus julkaistiin Journal of the national Cancer Institute -lehdessä. Uutispalvelu Duodecim(Journal of the national Cancer Institute 2011;10.1093/jnci/djr108)http://jnci.oxfordjournals.org/content/early/2011/04/15/jnci.djr108.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje