Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kilpirauhaslääke yhteydessä iäkkäiden murtumavaaraan (04.05.2011)

Kilpirauhaslääke yhteydessä iäkkäiden murtumavaaraan (04.05.2011)

Yli 70-vuotiaat levotyroksiini-kilpirauhaslääkkeen käyttäjät saattavat altistua luunmurtumille, tuore kanadalaistutkimus osoittaa. Havainnot viittaavat siihen, että levotyroksiiniin saattaa liittyä murtumariski jo tavallisina annoksina käytettynä.Tutkimukseen osallistui 214 000 levotyroksiinikuurille vuosina 2002–2007 määrättyä yli 70-vuotiasta, joista joka kymmenes sai luunmurtuman nelivuotisen seurannan aikana.Kun tutkijat vertasivat lääkityksellä olevia potilaisiin, joiden lääkitys oli jo lopetettu, murtumariski havaittiin lähes kaksinkertaiseksi. Riski oli sitä suurempi mitä suurempi annos oli, mutta jo tavalliset annoskoot liittyivät murtumiin.British Medical Journalin julkaisemat tulokset ovat huomionarvoisia, sillä kilpirauhasen vajaatoiminta, jota levotyroksiinilla hoidetaan, on yleinen iäkkäiden vaiva. Tulokset antavatkin aiheen seurata tarkoin yli 70-vuotiaiden lääkityksiä, vaikka käytännössä lääkkeiden murtumavaikutus ei välttämättä ole kovin suuri.Iän myötä kilpirauhashormonin merkitys yleensä vähenee, joten periaatteessa on mahdollista että nuorempana aloitettu lääkitys muuttuu vuosien varrella liian suureksi, jos sitä ei tarkisteta. Tämä voi olla yksi selitys ilmiölle, sillä kilpirauhasen liikatoiminta ja kilpirauhashormonin liiallisuus on liitetty murtumiin ja mm. lihasten heikkouteen, mikä myös voi lisätä murtumia.Uutispalvelu Duodecim(BMJ 2011;342:d2238)http://www.bmj.com/content/342/bmj.d2238

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje