Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Raskaudenaikainen stressi yhteydessä lapsen infektiotauteihin (02.05.2011)

Raskaudenaikainen stressi yhteydessä lapsen infektiotauteihin (02.05.2011)

Äidin stressi raskauden aikana saattaa altistaa lapsen myöhemmille infektiotaudeille, tanskalaistutkimus vihjaa. Tulos on uskottava, sillä stressi on aiemmin yhdistetty lapsen pienikokoisuuteen, ennenaikaisuuteen sekä immuunijärjestelmän heikkouteen.Lapsen riski joutua sairaalaan vakavan infektiotaudin takia oli 70 prosenttia suurempi, jos hänen äitinsä oli kohdannut stressaavia elämänmuutoksia raskauden aikana ja 42 prosenttia suurempi, jos stressi ajoittui raskautta edeltävälle vuodelle. Tällaisia tapahtumia olivat avioero tai puolison tai vanhemman lapsen kuolema. Suurin vaikutus oli lapsen kuolemalla.Tulokset eivät suoraan osoita miksi äidin stressi lisää lapsen sairastelua, mutta ainakin äidin ravitsemus, elämäntavat ja imetyksen kesto voivat välittää vaikutusta. Myös stressin suora biologinen vaikutus sikiöön on mahdollinen, tutkijat kirjoittavat.Tanskalaisten tulokset perustuvat laajaan, kaikki Tanskassa vuosina 1977–2004 syntyneet kattavaan aineistoon.Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(American Journal of Epidemiology 2011;173:990-997)http://aje.oxfordjournals.org/content/173/9/990.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje