Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tutkimus: Aivot voivat olla osin unessa valveillakin (29.04.2011)

Tutkimus: Aivot voivat olla osin unessa valveillakin (29.04.2011)

Unenpuutteen seurauksena osa aivosoluista saattaa ottaa pieniä nokosia, vaikka aivot kokonaisuudessaan pysyisivät hereillä, tuore rottatutkimus vihjaa.Tätäkin ennen on tiedetty, että väsyneenä aivot voivat vajota lyhyeksi aikaa mikrouneen, mutta nyt havaittu hermosolujen paikallinen nukahtelu todetaan jo ennen tätä vaihetta. Jos havainto varmistetaan ihmisillä, saattaa väsymyksen haitat siis ilmetä luultua aikaisemmin, tutkijat kirjoittavat.Tutkijat tekivät havaintonsa rottakokeessa, jossa tiettyjä hermosoluryhmiä seurattiin aivoihin asennetuilla antureilla.Kun rottia pidettiin valveilla tavallista pitempiä aikoja, osa tarkastelluista hermosoluista näytti ”sammuvan”, vaikka rotat olivat valveilla ja aktiivisia. Nämä paikalliset muutokset eivät näkyneet koko aivojen EEG-mittauksissa.Kun rotat laitettiin motorisia kykyjä mittaaviin testeihin, univaje myös odotetusti heikensi rottien toimintaa.Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Nature-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Nature 2011;472:443–447)www.nature.com

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje