Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Myös oireeton herpes tarttuu (29.04.2011)

Myös oireeton herpes tarttuu (29.04.2011)

Genitaaliherpes voi tarttua partnerilta, joka on täysin oireeton eikä edes tiedä kantavansa virusta, yhdysvaltalaistutkimus varmistaa.Havainto on tärkeä, sillä oireettomia HSV-2-viruksen kantajia on noin viidennes väestöstä. Monet myös saavat tietää viruksesta verikokeissa, vaikka eivät ole huomanneet oireilevansa.Tutkimuksessa viisisataa verikokeen perusteella HSV-2-herpesvirusta kantavaa yhdysvaltalaista otti näytteitä sukupuolielimistään kolmenakymmenenä päivänä. Heistä 90 oli oireettomia.Testit osoittivat, että herpesoireita potevien näytteissä aktiivista virusta oli joka viidentenä päivänä, mutta oireettomillakin viruksia löytyi joka kymmenentenä päivänä. Erot kuitenkin lähes katosivat, kun tarkastelu rajattiin päiviin, jotka olivat kaikilla oireettomia.Suurin tartuntariski oli odotetusti päivinä, jolloin potilailla oli herpesrakkuloita. Helposti rikkoutuvat rakkulat iholla tai limakalvoilla ovat herpeksen tyypillisin oire. Tartunta voi lisäksi aiheuttaa kuumetta, päänsärkyä, huonovointisuutta ja nivustaipeen imusolmukkeiden suurentumia. Yleensä oireet lievittyvät muutamassa viikossa.Herpesvirusta ei osata häätää elimistöstä, joten se voi aktivoitua pitkänkin ajan kuluttua uudelleen. Uusien tartuntojen ehkäisemiseksi virusta kantavien olisikin tärkeää käyttää kondomia. Myös viruslääkitykset voivat pienentää tartunnan riskiä, mutta ne ovat suhteellisen kalliita tähän tarkoitukseen. Kondomi suojaa herpekseltä, jos se peittää rakkula-alueen kokonaan. Turvallisempaa on kuitenkin välttää seksiä tartunnan aktiivivaiheessa.Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA 2011;305:1441–1449)http://jama.ama-assn.org/content/305/14/1441.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje