Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kaksi kolmesta syö kaatumisille altistavia lääkkeitä ennen lonkkamurtumaa (28.04.2011)

Kaksi kolmesta syö kaatumisille altistavia lääkkeitä ennen lonkkamurtumaa (28.04.2011)

Ruotsalaistutkimuksen mukaan merkittävä osa lonkkamurtuman saaneista käyttää lääkkeitä, joiden tiedetään lisäävän kaatuilua. Murtuman jälkeen lääkitykset lisääntyvät entisestään.Tutkimustaan varten ruotsalaiset selvittivät kahdentuhannen vuonna 2006 lonkkamurtuman saaneen yli 60-vuotiaan lääkitykset puoli vuotta ennen ja jälkeen murtuman.Ennen lonkkamurtumaa potilaista 68 prosenttia oli ollut kaatuilulle altistavilla lääkityksillä, kuten masennus-, verenpaine- tai unilääkityksillä, mutta murtuman jälkeen niitä söivät käytännössä kaikki. Eri lääkeryhmistä ainakin psyyken-, sydän-, ja kipulääkitykset yleistyivät murtuman jälkeen. Odotetusti myös osteoporoosilääkitykset ja D-vitamiini- ja kalsiumkuurit yleistyivät.Lääkitykset kasautuivat niin, että yli viittä lääkettä ja jopa yli kymmentä lääkettä syövien määrä nousi yli kolmanneksella. Iäkkäiden monilääkitys on ongelma, koska lääkkeiden määrän kasvaessa myös erilaisten yhteisvaikutusten ja haittavaikutusten todennäköisyys suurenee. Monilääkitys altistaa esimerkiksi kaatuilulle ja sitä kautta luunmurtumille. Suomessa kotonaan asuvat iäkkäät käyttävät keskimäärin 4–5 lääkettä ja laitoshoidossa olevat 8–10 eri lääkettä. Erityisesti iäkkäiden psyykenlääkitykset ovat Suomessa yleisiä.Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Journal of the American Geriatrics Society 2011;DOI:10.1111/j.1532-5415.2011.03372.x)http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1532-5415.2011.03372.x/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje