Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Maitotuotteista ehkä suojaa metabolista oireyhtymää vastaan (27.04.2011)

Maitotuotteista ehkä suojaa metabolista oireyhtymää vastaan (27.04.2011)

Maitotuotteita paljon syövät näyttäisivät säästyvän metaboliselta oireyhtymältä muita todennäköisemmin. Ranskalaistutkimuksessa tämä havaittiin seuraamalla 3 400 aikuista yhdeksän vuoden ajan.Tutkimus paljasti lisäksi, että runsaasti maitotuotteita käyttävät välttyivät insuliiniaineenvaihdunnan ongelmilta, aikuistyypin diabetekselta ja korkealta verenpaineelta muita todennäköisemmin. Lisäksi he lihoivat vähemmän tutkimuksen aikana, ja juustojen ja paljon kalsiumia ruoastaan saavien veressä oli myös vähemmän triglyseridirasvoja, jotka altistavat mm. sydänsairauksille.Ranskalaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka maitotuotteissa on paljon tyydyttyneitä rasvoja, jotka lisäävät sydäntautien vaaraa, todisteet maidon ja sydänoireiden yhteydestä ovat vähäisiä. Nyt saatujen tulosten valossa onkin mahdollista, että maidon juominen pienentää metabolisen oireyhtymän ja siten myös sydäntautien riskiä enemmän kuin tyydyttyneet rasvat nostavat. Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa useiden riskitekijöiden yhdistelmää, jotka yhdessä tietävät noin 2–3-kertaista sydän- ja verisuonitautien riskiä. Oireyhtymän kriteerit täyttää vyötäröltään lihava henkilö, jolla on lisäksi vähintään kaksi seuraavista muutoksista: korkea verenpaine, häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta, pieni HDL-kolesterolin pitoisuus veressä tai suuri triglyseridirasvojen pitoisuus. Diagnoosin on saanut joka kolmas keski-ikäinen suomalainen.Uutispalvelu Duodecim(Diabetes Care 2011;34:813–817)http://care.diabetesjournals.org/content/34/4/813.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje