Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sydän- ja verisuonitaudit saattavat pahentaa uniapneaa (27.04.2011)

Sydän- ja verisuonitaudit saattavat pahentaa uniapneaa (27.04.2011)

Uniapnea tunnetusti altistaa sydänoireille, mutta yhteys saattaa toimia toiseenkin suuntaan. Tähän ainakin viittaa yhdysvaltalaistutkimus, jossa uniapneaoireet lisääntyivät sydän- ja verisuonitautiin sairastumisen jälkeen. Tutkimukseen osallistui 2 700 keskimäärin 62-vuotiasta, joille tehtiin unitutkimus tutkimuksen alussa ja viisi vuotta myöhemmin. Osallistujat eivät sairastaneet sydän- ja verisuonitauteja tutkimuksen alkaessa, mutta sen aikana 95 heistä sai sydäninfarktin, aivohalvauksen tai sydämen vajaatoimintaa.Kun tutkijat vertasivat sairastuneita oireettomiin, sydän- ja verisuonioireita saaneiden uniapneaoireet olivat pahentuneet selvästi enemmän. Erityisesti niin kävi henkilöille, joilla oli lieviä uniapneaoireita jo ennestään, sekä normaalipainoisille. Lihavuus itsessään lisää uniapneaoireita, joten mahdollisesti se peittää sydänoireiden uniapneavaikutukset, tutkijat arvelevat.Yhdysvaltalaisten havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä tätä ennen sydäntautien ei ole osoitettu pahentavan tai edistävän uniapneaa. Yhteys on silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.Uniapnea tarkoittaa unenaikaisia hengityskatkoksia, jotka johtuvat ylähengitysteiden ahtautumisesta. Katkokset aiheuttavat mm. päiväväsymystä, hikoilua, suun kuivumista, aamupäänsärkyä ja unettomuutta. Myös voimakas kuorsaaminen voi liittyä uniapneaan. Noin neljä prosenttia suomalaisista miehistä ja kaksi prosenttia naisista sairastaa uniapneaa. Hoitamattomana se lisää mm. sydän- ja verisuonitauteja, tapaturmia, sairauspoissaoloja sekä ennenaikaista kuolleisuutta.Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Circulation 2011;123:1280–1286)http://circ.ahajournals.org/cgi/content/abstract/123/12/1280

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje