Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lapsuuden soittotunneista kauaskantoisia hyötyjä - saattaa ehkäistä muistisairauksia (26.04.2011)

Lapsuuden soittotunneista kauaskantoisia hyötyjä - saattaa ehkäistä muistisairauksia (26.04.2011)

Lapsuudessa aloitettu musiikkiharrastus voi ehkäistä tai ainakin hidastaa muistin ja muiden mielentoimintojen heikentymistä. Olennaista näyttäisi olevan harrastuksen kesto, ei se jatkaako soittoa vielä myöhemmällä iällä, Kansasin yliopiston tutkijat kirjoittavat.Havainnot ilmenevät tutkimuksesta, jossa 70 tervettä 60–83-vuotiasta jaettiin kolmeen ryhmään musiikkiharrastusten perusteella. Tämän jälkeen osallistujille tehtiin neuropsykologisia testejä.Testeissä paljastui, että soittoa vähintään kymmenen vuotta harrastaneiden muisti ja useat muut kognitiiviset mielentoiminnot olivat paremmassa kunnossa kuin osallistujien, jotka eivät olleet harrastaneet musiikkia. Myös alle kymmenen vuoden soittoharrastus liittyi parempaan menestykseen muistitesteissä, mutta vaikutus oli vähäisempi kuin yli vuosikymmenen soittaneilla.Soittoharrastus ennusti hyvää testimenestystä riippumatta osallistujien iästä, liikunnallisuudesta tai koulutustasosta. Valtaosa soittajista oli aloittanut noin kymmenvuotiaana. Joukossa ei ollut varsinaisia ammattimuusikkoja.Musiikki-instrumentin hallitseminen vaatii vuosien harjoittelua ja synnyttää aivoihin uusia yhteyksiä. Tutkijat uskovatkin, että soittoharrastus on aivoille kognitiivista jumppaa, joka vahvistaa aivoja kestämään ikääntymisen haasteita. Aiemmissa tutkimuksissa samankaltainen vaikutus on liitetty mm. sosiaalisesti rikkaaseen elämään ja haastaviin työtehtäviin.Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Neuropsychology-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Neuropsychology 2011;DOI: 10.1037/a002189)http://psycnet.apa.org/psycinfo/2011-06927-001/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje