Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tutkimus: Kalsiumlisiin liittyy ehkä sydänriskejä (21.04.2011)

Tutkimus: Kalsiumlisiin liittyy ehkä sydänriskejä (21.04.2011)

Kalsiumlisiä syövät saattavat tietämättään altistua sydänkohtauksille ja aivohalvauksille, tuore tutkimus varoittaa. Riski ei kuitenkaan ole kovin suuri.Yhteys on havaittu aiemminkin, mm. hiljattain julkaistussa meta-analyysitutkimuksessa, mutta myös vastakkaisia tuloksia on saatu.Nyt British Medical Journalissa julkaistut tulokset viittaavat siihen, että kalsiumlisiä tai kalsium-D-vitamiinilisiä seitsemän vuoden ajan nauttivat sairastuvat sydänkohtaukseen tai aivohalvaukseen 13–22 prosenttia todennäköisemmin kuin verrokit. Tutkimukseen osallistui 36 000 naista, joista puolet söi päivittäin D-vitamiini- (400 IU) ja kalsiumlisän (1 g).Yhteys havaittiin vain osallistujilla, jotka eivät syöneet kalsiumlisiä ennen tutkimuksen alkua. Havainto on mielenkiintoinen, sillä aikaisemmassa samaa aineistoa hyödyntäneessä tutkimuksessa kalsiumlisät eivät liittyneet sydänoireisiin. Tutkijat uskovat eron johtuvan siitä, että edeltävässä tutkimuksessa ei huomioitu söivätkö osallistujat kalsiumia jo ennen tutkimusta.Kalsiumlisien ja sydänoireiden yhteyteen viittasi myös tutkijoiden tekemä meta-analyysi aiemmista tutkimuksista. Kahdeksan tutkimuksen ja 28 000 osallistujan yhteisanalyysissa kalsium- tai kalsium-D-vitamiinilisien syöminen liittyi 24 % suurempaan sydänkohtauksen ja 15 % suurempaan aivohalvauksen riskiin. Vertailukohtana olivat lumelääkkeitä syöneet verrokit.Tutkimusta kommentoivassa pääkirjoituksessa huomautetaan, että nyt tehdyn ja aiempien tutkimusten menetelmällisten rajoitusten takia kalsiumin sydänvaikutuksia on vaikea varmistaa tai kieltää. Kalsiumlisien laajan käytön takia asia tulisi kuitenkin selvittää mahdollisimman pian.Jos kalsiumlisien ja sydänoireiden yhteys paljastuu syyseuraukselliseksi, tutkijat laskevat, että hoitamalla tuhatta ihmistä kalsium- tai kalsium-D-vitamiinilisillä viiden vuoden ajan aiheutuu kuusi sydänkohtausta tai aivohalvausta. Samalla estyy kolme luunmurtumaa.Uutispalvelu Duodecim(BMJ 2011;342:d2040)http://www.bmj.com/content/342/bmj.d2040.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje