Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiini mahdollisesti vähentää silmänpohjan ikärappeumia (20.04.2011)

D-vitamiini mahdollisesti vähentää silmänpohjan ikärappeumia (20.04.2011)

Riittävästi D-vitamiinia saavat alle 75-vuotiaat naiset saattavat säästyä silmänpohjan ikärappeumalta muita todennäköisemmin, yhdysvaltalaistutkijat raportoivat. Ikärappeuma on yleisin aikuisten näkövammojen aiheuttaja länsimaissa.Tutkimustaan varten yhdysvaltalaiset mittasivat 1 300 iäkkään naisen veren D-vitamiinipitoisuudet (25-hydroksikolekalsiferoli) ja tutkivat heidän silmänsä kuusi vuotta myöhemmin. Tutkimus julkaistiin Archives of Ophthalmology -lehdessä.Silmätutkimuksissa ikärappeuma havaittiin yleisemmäksi alle 75-vuotiailla naisilla, joiden D-vitamiinin saanti oli vähäistä, mutta ei sitä vanhemmilla naisilla. Tutkijat laskivat, että verrattuna vähemmän D-vitamiinia saaviin alle 75-vuotiaan riski sairastua oli noin puolet pienempi, jos hänen D-vitamiinipitoisuutensa oli yli 38 nmol/l eli suomalaissuositusten alarajoilla.Alle 75-vuotiailla myös ruokavaliosta ja vitamiinipillereistä arvioitu D-vitamiinin saanti ennusti vähäisempiä ikärappeumia. Tuloksia kannattaa tulkita varoen, sillä vaikka tutkijat huomioivat monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä, D-vitamiinin vähyys voi seurata monista elintavoista ja sairauksista, jotka edistävät silmänpohjan ikärappeuman kehittymistä. Tuloksiin voi vaikuttaa mm. naisten ruokavalio, esimerkiksi kalan syöminen, joka hiljattain liitettiin silmänpohjan ikärappeuman vähyyteen naisilla. Kalassa on runsaasti D-vitamiinia, mutta myös terveellisiä kalarasvoja, jotka saattavat selittää tuloksia. Suomessa riittävän D-vitamiinin saannin turvaamiseksi yli 60-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää 20 mikrogrammaa (800 IU) vuorokaudessa ympäri vuoden.Uutispalvelu Duodecim(Archives of Ophthalmology 2011;129:481–489)http://archopht.ama-assn.org/cgi/content/abstract/129/4/481

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje