Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Brittiraportti: Lihavuusleikkaukset vähentävät monia sairauksia (18.04.2011)

Brittiraportti: Lihavuusleikkaukset vähentävät monia sairauksia (18.04.2011)

Erittäin lihaville tehtävät lihavuusleikkaukset eivät pelkästään laihduta. Ne myös parantavat monilta diabeteksen ja useita sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, brittiraportti osoittaa. British Medical Journalin uutisoimassa raportissa tarkasteltiin 8 700 lihavuusleikkausta vuosilta 2005–2010.Raportin mukaan valtaosalla potilaista oli vähintään kolme lihavuuteen liittyvää sairautta ennen leikkausta: joka kolmas sairasti diabetesta, yhtä monen verenpaine oli korkea, vajaalla viidenneksellä oli kolesteroliongelmia ja noin joka kuudes sairasti uniapneaa. Vuoden kuluttua leikkauksesta potilaiden tilanne oli kuitenkin parantunut merkittävästi. Tällöin verenpainetautia poti enää joka viides ja diabetesta joka kahdeksas. Kolesteroliongelmia oli enää kahdeksalla sadasta ja uniapnea kuudella sadasta. Kahden vuoden kuluttua leikkauksesta diabetes oli parantunut peräti 85 % niistä, joilla se todettiin ennen leikkausta.Lihavuusleikkauksiin liittyy myös riskejä, mutta raportin perusteella ne ovat pienehköjä verrattuna moniin yleisiin leikkaushoitoihin. Esimerkiksi sepelvaltimon ohitusleikkaukseen Britanniassa kuolee 2,4 % potilaista, kun laihdutusleikkauksiin liittyy vain 0,1 % sairaalakuolleisuus.Suomessa lihavuuden leikkaushoitoja tehdään osalle sairaalloisesti lihavista potilaista, joiden painoindeksi ylittää 40 sekä vaikeasti lihaville, joilla on liitännäissairauksia kuten diabetes. Edellytyksenä on myös muiden laihdutuskeinojen epäonnistuminen.Uutispalvelu Duodecim(BMJ 2011; 342:d2353)http://www.bmj.com/content/342/bmj.d2353.extract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje