Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Suolan vähentäminen ei välttämättä hyväksi nuoruustyypin diabeetikoille (18.04.2011)

Suolan vähentäminen ei välttämättä hyväksi nuoruustyypin diabeetikoille (18.04.2011)

Suolaa välttävät nuoruustyypin diabeetikot saattavat altistua vakavalle munuaissairaudelle, suomalaistutkimus vihjaa. Havainto on hyvin yllättävä ja siksi varmistettava lisätutkimuksissa.Tutkimuksessa vähiten suolaa syövät potilaat olivat suurimmassa vaarassa sairastua loppuvaiheen munuaisten vajaatoimintaan. Riski kuolla kymmenen seurantavuoden aikana oli niin ikään suurentunut suolaa vähän, mutta myös paljon nauttivilla. Suolan saanti pääteltiin virtsan suolapitoisuudesta.Aineistosta ei voi päätellä johtuvatko yhteydet juuri vähäisestä suolasta, vai jostain tässä tutkimuksessa huomiotta jääneestä seikasta, joka liittyy sekä suolan käyttöön että munuaissairauteen. Jos havainnot kuitenkin varmistuvat lisätutkimuksissa, lääkärien tulisi harkita tarkoin keille nuoruustyypin diabeetikoille he suosittavat suolan vähentämistä.Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja siihen osallistui 2 800 nuoruustyypin diabetesta sairastavaa suomalaista, joista 126 sairastui loppuvaiheen munuaisten vajaatoimintaan vuosina 1998–2006 ja 217 kuoli. Potilaiden ikä, sukupuoli, diabeteksen kesto, sydän- ja verisuonitaudit, verenpaine tai mahdollisen munuaissairauden vakavuus eivät selittäneet tuloksia.Uutispalvelu Duodecim(Diabetes Care 2011;34:861–866)http://care.diabetesjournals.org/content/34/4/861.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje