Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Verenpaineen, kolesterolin ja diabeteksen hoitaminen voi ehkäistä dementiaa (14.04.2011)

Verenpaineen, kolesterolin ja diabeteksen hoitaminen voi ehkäistä dementiaa (14.04.2011)

Alzheimerin tautia voi mahdollisesti ehkäistä hoitamalla tunnettuja sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä kuten korkeaa verenpainetta ja kolesterolia. Tämä käy ilmi Neurology-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, johon osallistui 840 henkilöä, joiden muisti ja muut mielentoiminnot ovat heikentyneet, mutta jotka eivät sairastaneet varsinaista dementiaa. Joka toisella osallistujalla oli ainakin yksi sydän- ja verisuonitautien riskitekijä kuten korkea verenpaine, korkea kolesteroli, diabetes tai ylipainoa.Tutkimuksen alussa tehtyjen terveystestien jälkeen osallistujia seurattiin viisi vuotta, joiden aikana 300 osallistujaa sairastui Alzheimerin tautiin. Tauti todettiin joka toisella niistä, joilla oli sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, mutta riski oli selvästi pienempi, jos riskitekijöitä hoidettiin. Kaikkiin riskitekijöihinsä lääke- tai muita hoitoja saavat sairastuivat 39 % epätodennäköisemmin ja joitakin hoitoja saavat 26 % epätodennäköisemmin kuin hoidotta jääneet. Alzheimerin tautiin sairastui 36 prosenttia osallistujista, joilla ei ollut yhtäkään sydän- ja verisuonitautien riskitekijää.Tulokset pitää vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta ne viittaavat vahvasti siihen, että dementian kehittymistä voi ehkäistä tai hidastaa hoitamalla sydän- ja verisuonitautien yleisiä riskitekijöitä.Uutispalvelu Duodecim(Neurology 2011)www.neurology.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje