Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vanhat riskitekijät huonoja ennustamaan iäkkäiden sydänkohtauksia ja aivohalvauksia (13.04.2011)

Vanhat riskitekijät huonoja ennustamaan iäkkäiden sydänkohtauksia ja aivohalvauksia (13.04.2011)

Perinteiset sydän- ja verisuonitautien riskitekijät eivät välttämättä sovellu kahdeksaakymmentä lähestyvien miesten aivohalvausten ja sydänkohtausten ennakoimiseen, australialaistutkimus osoittaa.Stroke-lehden julkaisemassa tutkimuksessa korkea ikä ja tupakointi olivat ainoat perinteiset riskitekijät, jotka tehokkaasti ennustivat sydäninfarkteja ja aivohalvauksia. Sydänkohtauksia ja aivoverenkierron häiriöitä ennustivat myös miesten itse huonoksi arvioima terveydentila, vyötärö–lantiosuhteella määritelty lihavuus, homokysteiinin ja CRP:n runsaus veressä sekä alhainen, alle 70 mmHg:n diastolinen verenpaine. Alhainen verenpaine on yleensä hyvä asia nuoremmissa ikäluokissa, mutta iäkkäillä se on yhdistetty terveysriskeihin aiemminkin. CRP puolestaan kertoo tulehdustiloista, jotka saattavat liittyä sydän- ja verisuonitauteihin.Jos australialaisten tulokset varmistetaan uusissa tutkimuksissa, ne voivat auttaa entistä paremmin selvittämään ketkä iäkkäistä miehistä todennäköisimmin saavat sydänkohtauksen tai aivohalvauksen.Tutkimus kesti kuusi vuotta, ja siihen osallistui 4 300 keskimäärin 74-vuotiasta miestä, jotka eivät olleet aiemmin sairastaneet aivohalvausta tai sydäninfarktia. Tulokset eivät siksi välttämättä koske sydänoireita jo kokeneita.Uutispalvelu Duodecim(Stroke 2011;42:952–959)http://stroke.ahajournals.org/cgi/content/abstract/42/4/952

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje