Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Keuhkoahtauman kehittyminen voi alkaa jo nuorena (13.04.2011)

Keuhkoahtauman kehittyminen voi alkaa jo nuorena (13.04.2011)

Tupakointi on ylivoimaisesti suurin keuhkoahtauman aiheuttaja, mutta nuorilla potilailla myös muut seikat kasvattavat sairastumisen todennäköisyyttä. Keuhkoahtaumalle altistavat tekijät saattavat kertyä jo lapsuudesta saakka, tuore tutkimus vihjaa.Monikansallisen tutkijaryhmän tutkimukseen osallistui 4 600 miestä ja naista, joiden keuhkojen toiminta mitattiin vuosina 1991–1994 sekä 1999–2002. Tutkimuksen alkaessa he olivat 20–44-vuotiaita eivätkä sairastaneet astmaa. Yhden vuoden aikana tuhannesta osallistujasta 2–3 sairastui keuhkoahtaumatautiin. Tutkijat havaitsivat, että seurannan aikana todetuista keuhkoahtaumataudeista 29–39 % liittyi tupakointiin, mikä sopii hyvin aikaisempien tutkimusten tuloksiin. Toiseksi suurin riskitekijä oli hengitysteiden yliherkkyys, joka liittyi 15–17 % tapauksista. Muita tärkeitä ennusmerkkejä olivat lapsuuden hengitystieinfektiot ja perinnöllinen astma-alttius.Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka iäkkäiden potilaiden keuhkoahtaumatauti tunnetaan hyvin, nuorempien potilaiden riskitekijöistä on tiedetty vähemmän. Tulokset julkaistiin American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2011;183:891–897)http://ajrccm.atsjournals.org/cgi/content/abstract/183/7/891

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje