Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Neljännes keuhkoahtaumaan sairastuvista savuttomia (08.04.2011)

Neljännes keuhkoahtaumaan sairastuvista savuttomia (08.04.2011)

Monikansallisen tutkimuksen mukaan merkittävä osa keuhkoahtaumatautiin sairastuvista on savuttomia, vaikka tupakka onkin taudin merkittävin riskitekijä. Näin ollen näkemys keuhkoahtaumataudista vain tupakoivien sairautena on liian yksinkertainen. Tutkimuksessa savuttomien riski sairastua oli selvästi pienempi kuin tupakoitsijoiden, mutta keskivaikeista ja vakavista tapauksista silti 23 prosenttia todettiin savuttomilla. Lievä keuhkoahtauma havaittiin kaikkiaan 6,6 prosentilla savuttomista ja keskivaikea tai vakava keuhkoahtauma 5,5 prosentilla.Analyysi paljasti lisäksi, että savuttomien vakavista keuhkoahtaumista kaksi kolmannesta sattui naisille. Myös korkea ikä, astma, vähäinen koulutus, lapsuuden hengitystiesairaudet sekä altistuminen orgaanisille pölyille työpaikalla suurensivat sairastumisriskiä.Chest-lehdessä julkaistut kansainväliset tulokset perustuvat kymmenentuhannen yli 40-vuotiaan keuhkotutkimuksiin. Osallistujista 4 300 oli savuttomia.Keuhkoahtaumatautia sairastaa noin 12 % yli 64-vuotiaista suomalaismiehistä ja 3 % naisista. Uutispalvelu Duodecim(Chest 2011;139:752–763)http://chestjournal.chestpubs.org/content/139/4/752.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje