Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Diabetes on sydänkohtauksen veroinen sydänriski (07.04.2011)

Diabetes on sydänkohtauksen veroinen sydänriski (07.04.2011)

Vuosikymmeniä aikuistyypin diabetesta poteneet saavat sydänoireita lähes yhtä todennäköisesti kuin sydäninfarktin jo sairastaneet. Myös tuoreempi diabetes on riski, mutta ei yhtä suuri, tuore tutkimus osoittaa.Diabetes on tiedetty sydänriskiksi tätäkin ennen. Epäselvää sen sijaan on ollut onko diabetes aiempien sydänoireiden veroinen riskitekijä.Nyt julkaistut tulokset perustuvat 60–79-vuotiaiden miesten terveystietoihin, jotka kerättiin yhdeksän vuoden kuluessa. Miehet jaettiin neljään ryhmään sen perusteella olivatko he sairastaneet diabetesta pitkään vai vähän aikaa, olivatko he sairastaneet sydäninfarktin tai olivatko he säästyneet sekä diabetekselta että sydänvaivoilta. Ryhmien vertailu paljasti uudet sepelvaltimotautioireet lähes yhtä yleisiksi sydäninfarktin aiemmin sairastaneilla sekä diabetesta keskimäärin yli 16 vuotta sairastaneilla. Heidän sairastumisriskinsä oli noin 2,5-kertainen verrattuna terveisiin. Vain viisi vuotta aiemmin diagnosoitu diabetes tiesi puolestaan noin puolitoistakertaista riskiä.Diabetesta sairastavat myös kuolivat terveitä todennäköisemmin seurannan aikana, mikä on todettu myös aiemmissa tutkimuksissa. Hiljattain diabeteksen laskettiin lyhentävän viisikymppisen elämää noin kuudella vuodella. Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä. Siihen osallistuneella noin 4 000:lla 60–79-vuotiaalla miehellä todettiin keskimäärin yhdeksänvuotisen seurannan aikana yhteensä 370 vakavaa sepelvaltimotautioiretta. Lisäksi 1 100 miestä kuoli seurannan aikana. Yhteydet todettiin riippumatta lukuisista riskitekijöistä, jotka kertovat sydän- ja verisuonitautien ja muiden sairauksien todennäköisyydestä.Uutispalvelu Duodecim(Archives of Internal Medicine 2011;171:404–410)http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/171/5/404

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje